parametr
Mati_gg9225535: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m−304|x|−2m+1=0 ma dwa różne rozwiązania?
12 paź 14:13
Mati_gg9225535: oj nawias nie wyszedł jeszcze raz:
(m−3)4|x|−2m+1=0
12 paź 14:14
Mati_gg9225535: w ogole nie widze tu równania z którego moglbym wyliczyć dwa rozwiązania, co najwyżej jedno
12 paź 14:17
Bogdan:
| | 2m − 1 | |
4|x| = |
| dla m≠3, |
| | m − 3 | |
y = 4
|x| wykres przekształconej funkcji wykładniczej (niebieski wykres)
| | 2m − 1 | |
y = |
| wykres funkcji stałej (czerwony wykres) |
| | m − 3 | |
| | 2m − 1 | |
Równanie ma dwa różne rozwiązania dla |
| > 1 i m≠3 |
| | m − 3 | |
12 paź 14:23
Mati_gg9225535: a no tak bo to sie tak robilo

dzieeeeeeki wielkie
12 paź 14:25
Bogdan:
12 paź 14:25
Bogdan:
Trzeba jeszcze dokończyć i rozwiązać nierówność z parametrem m
12 paź 14:26
Mati_gg9225535: tak tak, z tym sobie juz poradze

chodzilo mi tylko o metode wlasnie, to tylko graficznie da
sie zrobic ?
12 paź 14:28
Bogdan:
Nie rozwiązujemy przecież tego zadania graficznie, rysunek jest tu ilustracją problemu.
Trzeba jednak stwierdzić, że krzywa y = 4|x| jest wykresem funkcji wykładniczej
y = 4−x dla x < 0 lub wykresem funkcji y = 4x dl x ≥ 0, krzywa y = 4|x| ma
najmniejszą wartość równą 1 dla x = 0 i jej ramiona są skierowane do góry.
12 paź 14:45
Mati_gg9225535: no fakt, ale jesli naszkicuje rysunek funkcji f(x)=4|x| to moge pomnac zalozenia ze dla x≥0
coś tam dla x<0 coś tam, prawda? i od razu przejsc do nierówności
12 paź 14:52
Bogdan:
Ja uznałbym takie rozwiązanie z rysunkiem
12 paź 14:57
Mati_gg9225535: ok dzieki za pomoc
12 paź 16:10