Bym był wdzięczny za pomoc:)
pitt: 1.pierwszy wyraz ciągu (an) jest równy 7 i jest dwa razy mniejszy od wyrazu mszóstego.
a) znajdź różnicę ciągu;
b) oblicz 21 wyraz ciągu
c) wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu an).
2. pierwszy wyraz malejącego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 3, a iloczyn wyrazów 4 i 5
równy jest 15;
a) oblicz różnicę ciągu (an);
b) oblicz sumę 14 początkowych wyrazów ciągu (an).
10 maj 12:06
Darek: zad 1.
a1=7
2a1=a6
a6=14
a) a6=a1+5r
5r=a6−a1
5r=14−7
r=75
b) a21=a1+20r
a21=7+28
a21=35
c) an=a1+(n−1)r
an= a1+nr−r
an=7+75n−75
an=535+125n
10 maj 12:15
pitt: dzięki
10 maj 12:21
Darek: zad 2
a
1=3
a
4*a
5=15
(a
1+3r)(a
1+4r)−15=0
(3+3r)(4r+3)−15
3(r+1)(4r+3) − 15 = 0
3(4r
2+3r+4r+3)−15=0
4r
2+3r+4r+3−5=0
4r
2+7r−2=0
4r
2+8r−r−2=0
4r(r+2)−1(r+2)=0
(4r−1)(r+2)=0
r=−2 lub r=
14
ciag malejacy wiec r=−2
spr:
a
4=−3
a
5=−5
(−3)*(−5)=15
wiec masz r, masz a
1, sume chyba obliczysz
10 maj 12:42
heh cienki jestem: wiec powie ktos ile wynosi suma

czy to będzie S
14 = −140
10 maj 13:06
pitt: mi te suma wyszła −140
10 maj 13:34
heh cienki jestem: mozliwe zeby suma wyszla ujemna
10 maj 13:37
tim: Tak.
Tylko n nie może być ujemne (musi być dodatnie całkowite)
10 maj 13:38
heh cienki jestem: tim to powiedz czy suma wyjdzie −140...
10 maj 13:57