matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
Pawel:
Proszę o pomoc Rozwiązać układ w zależności o α croneckera cappeliego proszę o wytłumaczenie 5x+2y=1 αx−y=3 x+y=4
12 paź 11:49
Krzysiek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Kroneckera-Capellego
można też zauważyć, że z 1 i 3 równania otrzymamy jedno 'x' i 'y' wstawiamy do drugiego równania i sprawdzamy dla jakiego α zachodzi rowność
12 paź 11:53