wykaż, że liczba
Black_Batty: 1.wykaż, że liczba
√2 nie należy do zbioru wartości funkcji f(x)=1−|x−6| gdzie x∊R
| | ⎧ | −2x−1dla x<−1 | |
| 2. funkcja określona jest wzorem f(x)= | ⎩ | x+2 dla x≥−1 | . oblicz miejsca zerowe
|
12 paź 11:22
Aga1.: Załóżmy,że liczba √2 jest wartością funkcji.
Wtedy
1−Ix−6I=√2
−Ix−6I=−1+√2
Ix−6I=1−√2
Takie równanie nie ma rozwiązania , bo 1−√2<0.
Drugi sposób
Narysuj wykres funkcji y=1−Ix−6I
Wyznacz zbiór wartości funkcji .
12 paź 11:34
Aga1.: Zad. 2. rozwiąż równania
−2x−1=0
x+2=0
i sprawdź, czy liczba pierwsza jest mniejsza od −1, a druga większa lub równa −1.
12 paź 11:36
Black_Batty: tak zrobiłam i wyszło mi że biorąc pod uwagę te warunki miejsc zerowych nie ma. ale w
odpowiedziach jest napisane że miejsce zerowe=−1 dlatego zastanawiam się czy ja popełniłam
jakiś błąd czy w odpowiedziach się pomylili
12 paź 11:40
Aga1.: Sprawdź, czy dobrze przepisałaś przykład z książki.
Może jest 2x+2, a nie x+2.
12 paź 11:43
Black_Batty: nie, tutaj wszystko gra
12 paź 12:38
Eta:

1/
ZW= (−
∞,1 > to
√2€ ZW
12 paź 13:30