informatyka, python
INFORMATYKINACZEJ: MOZE KTOS SIE ZNA

Zdefiniuj funkcję o nagłówku
def szyfruj(napis, klucz):
która dla danego napisu zwróci ten sam napis zaszyfrowany prostym szyfrem odwracającym — klucz
określa długość odwracanych fragmentów. Przykłady:
szyfruj("Aladyn", 2) −−> "lAdany"
szyfruj("Aladyn", 3) −−> "alAnyd"
szyfruj("Aladyn", 4) −−> "dalAny"
szyfruj("Aladyn", 5) −−> "ydalAn"
Wskazówka: skorzystaj z funkcji wydziel (zadanie 12) oraz odwroc (zadanie 4).
12. Zdefiniuj funkcję o nagłówku
def wydziel(napis, pocz, kon):
która dla danego napisu zwróci jego fragment poczynając od elementu o indeksie pocz, a kończąc
na elemencie o indeksie kon.
wydziel("Alaska", 1, 3) −−> "las"
4.Napisz funkcję o nagłówku
def odwroc(napis):
która zwraca napis zapisany od końca.
12 paź 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczekujesz od nas, aby napis kod programu czy wyjaśnić Ci jak to zrobić
12 paź 11:00
INFORMATYKINACZEJ: cokolwiek zeby mnie oswieciło
12 paź 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
najłatwiej będzie, aby:
słowo było zapisywane jako tablica (każda litera słowa ma inny numer)
12.
funkcja ma odnaleźć litery (elementy tablicy) począwszy od n+1 (gdzie 'n' podajesz) i wypisuje
k kolejnych elementów −−−− w przykładzie masz n=1 i k=3 ... czyli zaczyna od 2 litery
(elementu tablicy) i wypisuje 3 kolejne litery (które następują po tym n=1)
4.
pętla i=0; i <n; i++
c = an−i
an−i = a1+i
a1+i = c
gdzie c −−− stała pomocnicza
ta pętla obróci elementy w tablicy (ostatni będzie pierwszym, przedostatni drugi ... itd.)
Twoje zadanie polega na:
1) zapisaniu słowa jako tablicy znaków
2) określenie długości słowa (ilości elementów)
3) w funkcji otrzymasz 'n', który oznacza na jak długie 'części' dzielone będzie slowo
4) dzielisz słowo na części 1−n ; n+1 − 2n; ... itd. aż do wyczerpania elementów w tablicy
5) wykorzystujesz kod z zad4. dla danego 'n' ... pamiętaj by ostatni przedział miał prawidłową
ilość elementów
rozjaśniłem przynajmniej trochę ?
12 paź 11:42
Mateusz:
Nie wiem jak jest w pythonie ale chyba tak samo jak w innych językach programowania tekst jest
tablicą wiec nie trzeba jej deklarować.
12 paź 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze mowiąc ... ostatni raz programowałem pół dekady temu, więc nie pamiętam czy tekst jest
deklarowany jako tablica znaków czy nie ... dlatego napisałem o tablicy
12 paź 12:31
12 paź 13:35
b.: trochę dziwne te zadania, mają one może jakiś sens w C, ale w pythonie to się wszystkie robi w
jednej linijce − trochę to wygląda tak, jakby definiować funkcję 'def dodajJeden(a): a+=1'...
12 paź 13:58
b.: @Artur_z_miasta_Neptuna, rozwiązanie 4:
dość zabawne, że ta pętla zamiast odwrócić tablicę (indeksowaną od 1 do n), pozostawi ją
niezmienioną
12 paź 14:02
Mateusz:
Tak Arturze wiem to z twoich postów (ale nie miałem i nie mam zamiaru cie krytykować broń Boże
żebyś sobie nie pomyślał

)−bo nic sie nie stanie jak sie utworzy tablice tekstową w
programie

,a moj post jest tylko informacyjny dla autora wątku z zadaniami.
12 paź 21:04