matematykaszkolna.pl
informatyka, python INFORMATYKINACZEJ: MOZE KTOS SIE ZNA emotka Zdefiniuj funkcję o nagłówku def szyfruj(napis, klucz): która dla danego napisu zwróci ten sam napis zaszyfrowany prostym szyfrem odwracającym — klucz określa długość odwracanych fragmentów. Przykłady: szyfruj("Aladyn", 2) −−> "lAdany" szyfruj("Aladyn", 3) −−> "alAnyd" szyfruj("Aladyn", 4) −−> "dalAny" szyfruj("Aladyn", 5) −−> "ydalAn" Wskazówka: skorzystaj z funkcji wydziel (zadanie 12) oraz odwroc (zadanie 4). 12. Zdefiniuj funkcję o nagłówku def wydziel(napis, pocz, kon): która dla danego napisu zwróci jego fragment poczynając od elementu o indeksie pocz, a kończąc na elemencie o indeksie kon. wydziel("Alaska", 1, 3) −−> "las" 4.Napisz funkcję o nagłówku def odwroc(napis): która zwraca napis zapisany od końca.
12 paź 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna: oczekujesz od nas, aby napis kod programu czy wyjaśnić Ci jak to zrobić
12 paź 11:00
INFORMATYKINACZEJ: cokolwiek zeby mnie oswieciło
12 paź 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna: najłatwiej będzie, aby: słowo było zapisywane jako tablica (każda litera słowa ma inny numer) 12. funkcja ma odnaleźć litery (elementy tablicy) począwszy od n+1 (gdzie 'n' podajesz) i wypisuje k kolejnych elementów −−−− w przykładzie masz n=1 i k=3 ... czyli zaczyna od 2 litery (elementu tablicy) i wypisuje 3 kolejne litery (które następują po tym n=1) 4. pętla i=0; i <n; i++ c = an−i an−i = a1+i a1+i = c gdzie c −−− stała pomocnicza ta pętla obróci elementy w tablicy (ostatni będzie pierwszym, przedostatni drugi ... itd.) Twoje zadanie polega na: 1) zapisaniu słowa jako tablicy znaków 2) określenie długości słowa (ilości elementów) 3) w funkcji otrzymasz 'n', który oznacza na jak długie 'części' dzielone będzie slowo 4) dzielisz słowo na części 1−n ; n+1 − 2n; ... itd. aż do wyczerpania elementów w tablicy 5) wykorzystujesz kod z zad4. dla danego 'n' ... pamiętaj by ostatni przedział miał prawidłową ilość elementów rozjaśniłem przynajmniej trochę ?
12 paź 11:42
Mateusz: Nie wiem jak jest w pythonie ale chyba tak samo jak w innych językach programowania tekst jest tablicą wiec nie trzeba jej deklarować.
12 paź 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna: szczerze mowiąc ... ostatni raz programowałem pół dekady temu, więc nie pamiętam czy tekst jest deklarowany jako tablica znaków czy nie ... dlatego napisałem o tablicy
12 paź 12:31
Trivial: Z moją niewielką znajomością pythona wymyśliłem takie coś: http://ideone.com/9pCNl
12 paź 13:35
b.: trochę dziwne te zadania, mają one może jakiś sens w C, ale w pythonie to się wszystkie robi w jednej linijce − trochę to wygląda tak, jakby definiować funkcję 'def dodajJeden(a): a+=1'...
12 paź 13:58
b.: @Artur_z_miasta_Neptuna, rozwiązanie 4: dość zabawne, że ta pętla zamiast odwrócić tablicę (indeksowaną od 1 do n), pozostawi ją niezmienioną emotka
12 paź 14:02
Mateusz: Tak Arturze wiem to z twoich postów (ale nie miałem i nie mam zamiaru cie krytykować broń Boże żebyś sobie nie pomyślał )−bo nic sie nie stanie jak sie utworzy tablice tekstową w programie emotka,a moj post jest tylko informacyjny dla autora wątku z zadaniami.
12 paź 21:04