matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka :-(
L@ura pomocy:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?
12 paź 00:55
Patonus:
wybieram cyfry x i y i ustawiam je tak xxxy, xxyx, xyxx, yxxx xxyy, xyyx, yyxx, xyxy, yxxy, yxyx yyyx, yyxy, yxyy, xyyy z zerem będzei mnie opcji xxx0, xx0x, x0xx xx00, x00x, x0x0 x000 Czyli:
9
2
9
1
*14 + 1*
*7 = 36*12+63 = 432+63 = 495
12 paź 07:27