indukcja matematyczna
jghfc: ∀n∊ℕ n3−n jest podzielne przez 6:
dla n=1
13−1=1−1=0 zachodzi!
n∊A
n3−n=6k
n+1∊A
(n+1)3−(n+1)=6k
Dowód:
(n+1)3−(n+1)=(n3+3n2+3n+1)−n−1=n3+3n2+2n=n(n2+3n+2)=n(n+2)(n+1)=(n3−n
)+3n2+3n=6k+3n2+3n=3(2k+n2+n)
jest podzielne bo 3 jest dzielnikiem 6
11 paź 23:57
Patonus: 3*5 = 15 a nie jest podzieln przez 6
12 paź 07:32
Artur z miasta Neptuna:
Nie bardzo widze skad wniosek ze 3n2 + 3n jest podzielne przez 6... to ze podzielne przez 3to
jeszcze trpche za malo ... a czy jest podzielne przez 2?
12 paź 07:33
wmboczek: n(n−1)(n+1) 3 kolejne liczby ...
12 paź 07:36
Bogdan:
Można tak dokończyć zapis:
3(2k + n2 + n) = 6k + 3n(n + 1), wśród liczb n, n+1 jedna jest podzielna przez 2.
12 paź 10:29