zamiana ułamka okresowego na ułamek zwykły nieskracalny
Gosia: jak zamienić 0,1(28) na ułamek zwykły nieskracalny ?
11 paź 23:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
0.1282828282.... = x
| | x | | 99 | |
0.127 = x − |
| = |
| x |
| | 100 | | 100 | |
| 127 | | 99 | | 127 | | 100 | | 127 | |
| = |
| x ⇔ x = |
| * |
| = |
| |
| 1000 | | 100 | | 1000 | | 99 | | 990 | |
sprawdź czy można jeszcze zredukować ten ułamek
11 paź 23:17
Gosia: nie tak jest dobrze

tylko nie rozumiem Twojego sposobu, bo ja robię innym

ale dziękuję
11 paź 23:20
Eta:
0,1(28)= x /*10
1, (28)= 10x /*100
128,(28) = 1000x
− 1,(28) = 10x
−−−−−−−−−−−−−
11 paź 23:22
kasiek: 0,(36)
2 lut 21:12