Niech x+y=12 i x^2+y^2=126. Oblicz wartość wyrażenia x*y.
Rein: Niech x+y=12 i x2+y2=126. Oblicz wartość wyrażenia x*y.
Proszę o pomoc jak rozwiązać to zadanie.
11 paź 23:12
sushi_gg6397228:
x+y=12 podnies obustronnie do kwadratu
11 paź 23:17
ZKS:
Wskazówka:
x2 + y2 = x2 + 2xy + y2 − 2xy = (x + y)2 − 2xy
11 paź 23:19
Rein: Czyli
126=12
2−2xy
126=144−2xy
−18=−2xy
xy=9
I to by się zgadzało. Jedno tylko mnie nurtuje w tym wychodzącym działaniu − x
2 + 2xy + y
2 −
2xy − czy te 2xy nie powinny się ze sobą skrócić?
Wtedy zostanie tylko (x+y)
2.
x
2+y
2=(x+y)
2
126=144

Gdzieś gubię sens.
11 paź 23:32
Eta:
Jeżeli od (x+y)2 −2xy to co otrzymasz?
11 paź 23:35
Rein: Ach! Ok. Cud iluminacji nastąpił.
Po prostu to: x
2 + 2xy + y
2 zostało zamienione po '=' na to: (x+y)
2, a −2xy przeszło.
Już się odnalazłem, rozumiem, dzięki
11 paź 23:46
Eta:
Zatem można zapisać ,że x
2+y
2= (x+y)
2− 2xy

A jak zapiszesz : x
4+y
4 =....
11 paź 23:47
Rein: x4+y4=3[(x+y)2−2xy]+6xy
Czyżby tak?
11 paź 23:56
Aga1.: Wykonaj działania po prawej stronie i sprawdź, czy L=P
x4+y4=(x2+y2)2−2x2y2=
12 paź 11:48
nic:
9 kwi 17:05
krzysiek: ∫2x−y=6 /(−1)
28 kwi 21:31
krzysiek:
28 kwi 21:31