Udowodnij, że p{2} jest liczba niewymierna.
aqlec: Udowodnij, że
√2 jest liczba niewymierna.
Prosze o pomoc
11 paź 23:07
Godzio:
Załóżmy nie wprost, że liczba
√2 jest wymiera, wówczas:
| | p | |
√2 = |
| , p,q∊ Z, q ≠ 0, p,q − liczby względnie pierwsze |
| | q | |
Podnieśmy obustronnie do kwadratu:
| | p2 | |
2 = |
| ⇒ p2 =2q2 ⇒ 2|p2 ⇒ 2|p, zatem p = 2k wtedy: |
| | q2 | |
4k
2 = 2q
2 ⇒ 2k
2 = q
2 ⇒ 2|q
2 ⇒ 2|q ⇒ q = 2p, sprzeczność, ponieważ, p i q były względnie
pierwsze. Zatem liczba
√2 jest niewymierna
11 paź 23:18
asia: a ja proszę o udowodnienie,że
√5∊NW
11 paź 23:26
ZKS:
x = √2 / 2 zał. x ≥ 0
x2 − 2 = 0
Korzystam z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu. Współczynniki są całkowite
więc należy szukać pierwiastków w dzielnikach wyrazu wolnego (ponieważ współczynnik przy
najwyżej potędze wynosi 1) więc 2 : {±1 ; ±2}. Jednak te liczby nie spełniają naszego równania
więc √2 jest liczbą niewymierną.
11 paź 23:30
Godzio: asia dowód ten sam, tylko w miejsce 2 wstaw 5, a w miejsce 4, 25
11 paź 23:32
asia: dziękuję bardzo
11 paź 23:40
aqlec: Dziekuje!
11 paź 23:51