funkcje
=/-: proszę o pomoc

w zadaniu : wyznacz zbiory wartości funkcji f(x)= −
√x +2
11 paź 22:46
ewa: √x≥0
−√x≤0 /+2
−√x+2≤2
f(x)≤2
Zbiór wartości=(−∞,2>
11 paź 22:52
=/-: −√x≤0 /+2 a co to za zapis

nie rozumiem wg skąd się to wzięło
11 paź 22:53
ewa: / +2 oznacza że do obu stron nierówności dodajemy 2
11 paź 23:35
=/-: no ok ale dlaczego tak po prostu sobie to obustronnie dodałaś?
11 paź 23:37
ewa: 1krok; Wiadomo, że pierwiastek kwadratowy jest liczbą nieujemną, czyli √x≥0.
2. pomnożyłam obie stony nierówności przez (−1) i dostaliśmy: −√x≤0.
3. dodałam 2 do obu stron: −√x+2≤0+2
czyli f(x)≤2
11 paź 23:39
ewa: Bo chciałam dojść do wzoru na f(x), bo wartości funkcji to inaczej f(x)
11 paź 23:40
ewa: Dodałam 2, żeby po lewej stronie nierówności był wzór na f(x)
11 paź 23:41