funkcja kwadratowa
Julka: Mam taki pytanko jak obliczyc postac iloczynową z kanonicznej bez delty ? i na odwrót
11 paź 22:13
Rodney: podaj konkretny przyklad jaki masz to moze uda mi sie pomoc
11 paź 22:15
ICSP: myśleć

co się stanie jeśli zapiszesz y
w jako (
√yw)
2
Oczywiście y
w ≥ 0
11 paź 22:17
Kpt. Sanders:
Ale co druga współrzędna wierzchołka ma do miejsc zerowych?
11 paź 22:21
ICSP: do miejsc zerowych − nic
do przejścia z postaci kanonicznej do iloczynowej − dużo
:
11 paź 22:26
Bogdan:
y = a(x − xw)2 + yw, postać iloczynowa istnieje wtedy, gdy a i yw mają różne znaki.
Przykłady:
1) y = 2(x − 3)2 − 8 = 2[(x − 3)2 − 4] = 2(x − 3 − 2)(x − 3 + 2) = 2(x − 5)(x − 1)
2) y = −(x + 5)2 + 6 = −[(x + )2 − 6] = −(x + 2 − √6)(x + 2 + √6)
3) y = 3(x − 7)2 + 8 > 0 dla x∊R , brak postaci iloczynowej,
4) y = −(x + 2)2 − 3 < 0 dla ∊R, brak postaci iloczynowej.
11 paź 22:27
pigor: ... a na odwrót np. na przykładzie powyżej nr.
1) f(x)=
2(x−5)(x−1 ⇒ p=x
w=
12(5+1)= 3 i y
w=q= f(p)=2(3−5)(3−1)=2*(−2)*2= −8,
zatem f(x)= 2(x−p)
2+q=
2(x−3)2−8 . ...
12 paź 00:14