a_3 a_12=-10
AlaN: Siemanko

Czy mogli byście podać mi sposób w jaki dodaje się wielomiany, lub oblicza
wielomian mając jakąś sume, bez a
1 ?
np Taki układ równań: Chciałbym poznać regułę

a
3+a
12=−10
a
8+a
10=−4
10 maj 11:33
AlaN: Czy możecie mi pomóc ? Naprawdę nie mogę bez tego dalej ruszyć...
10 maj 13:50
tim: Jaki to ciąg?
10 maj 13:51
AlaN: artymetyczny
10 maj 14:02
AlaN: kurde napisałem "sposób w jaki dodaje się wielomiany" miało być "sposób w jaki dodaje się
Ciągi"

lub oblicza ciąg xDDD pomyliłem słowa

ale to z pędu.
10 maj 14:03
tim: Jak arytmetyczny to to banalne przecież
a3 = a1 + 2r
a12 = a1 + 11r
a8 = a1 + 7r
a10 = a1 + 9r
Podstawiasz i masz dwie niewiadome.
10 maj 14:04
AlaN: tak tak te zależności znam, ale jak mam to rozwiązać nie mając ani a1 ani r przyjacielu ?
10 maj 14:07
tim: To jest układ równan? −.−'
a1 + 2r + a1 + 11r = −10
a1 + 7r + a1 + 9r = −4
10 maj 14:11
Damian: Alan widzisz to co napisał Tim

dodajesz wszystko do siebie, potem mnożysz pierwsze lub drugie rownanie przez −1 i dodajesz
stronami (a
1 sie zredukuje) i wyliczysz r



a jak bedziesz mial r to podstawisz do
pierwszego lub drugiego rownania i wyliczysz a
1.. juz rozumiesz
10 maj 14:19
AlaN: O rany to było takie proste... Dziękuję bardzo mi pomogłeś, teraz wszystko działa jak trzeba
10 maj 14:19
AlaN: Tak Damian, mój problem jest taki, że nigdy nie widzę najprostszych rozwiązań i marnuję czas na
szukanie jakichś skomplikowanych wzorów lub przekształceń... Trzeba nad tym popracować.
10 maj 14:20
Damian: Zadzam sie

sam mam takie poblemy

dlatego trzeba robic zadania
10 maj 14:24