dowody
Ola: Uzasadnij, że podane liczby są niewymierne:
a)
√5
b)
√3−
√2
11 paź 21:59
Karola: ktoś widze ma tę samą liste z algebry przed sobą co ja xd czyżby Politechnika Wrocławska? √5
trzeba dowód nie wprost, czyli założyć, ze √5 jest wymierny a potem udowodnić ze jest to
zdanie fałszywe, niech pq=√5 i p, q ∊ c, podnieść strony do kwadratu pomnożyć przez q
wyjdzie 5q=p i potem trzeba baaardzo duzo sie opisać by udowodnić, ze to nie może być równe.
ja nie mam czasu ale może ktoś sie zlituje i napisze Ci tą litanie
11 paź 22:09
Karola: a sory tam ma być 5q2=p2
11 paź 22:10