matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierównośc z wart. bezwzględną
x:
|4−x|+1
Rozwiąż
<2
|x−2|
11 paź 21:53
Kpt. Sanders:
licznik
= 0
mianownik
D: mianownik ≠ 0
⎧
a dla a ≥ 0
|a| =
⎩
−a dla a < 0
licznik = 0 To jest wzór liczenia dla przykładu:
licznik
= 0
mianownik
|2 − x|
> 5
|x + 3|
D: |x + 3| ≠ 0 x + 3 > 0 i x + 3 < 0 x ∊ ... |2 − x| > 5 2 − x > 5 i 2 − x < −5 x ∊ ... OŚ x i zaznaczyć oba zakresy
11 paź 22:05