Trzeba zastosować wzory skróconego mnożenia
ANKA: Proszę rozwiążcie mi to
a) (3+2 √2) ²=
b) 3*(√5 − 4)² =
c) (4 − √3) ²+ (2 √3 −1)²=
d) (3√3 −2)² − (√3 +1) ²=
11 paź 21:53
Kpt. Sanders:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
(4 + 3√3)2 = 42 + 2*4*3√3 + (3√3)2 = 16 + 24√3 + 27 = 43 + 24√3
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
(3 − 2√5)2 = 32 − 2*3*2√5 + (2√5)2 = 9 − 12√5 + 20 = 29 − 12√5
11 paź 21:59
ANKA: robię a)
(3+√2)2=
9+12√2+(2√2)2=
9+12√2+8=
17+12√2
czy ten przykład ok
11 paź 22:05
Kpt. Sanders:
(3 +
√2)
2 =
= 3
2 + 2*3*
√2 + (
√2)
2 = ?
no i tu masz klops, jeśli masz problem, używaj nawiasów i na siłę według wzoru, wtedy nie
popełnisz błędu

pokaż b) ale zrób tak jak ja z nawiasami i wersją z podstawieniem do wzoru
11 paź 22:09
Kpt. Sanders:
lub napisz co jest czym:
(3 + √2)2
a = 3
b = √2
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2 = 32 + 2*3*√2 + (√2)2
11 paź 22:10
Kpt. Sanders:
jak tam idzie?
11 paź 22:15
ANKA: ok robię na kartce bo tu trochę pisania
w b) wyszło mi 63+24√5
11 paź 22:20
Kpt. Sanders:
b) 3*(√5 − 4)2 = 3(21 − 8√5) = 63 − 24√5
(√5 − 4)2 = 5 − 8√5 + 16 = 21 − 8√5
11 paź 22:23
Kpt. Sanders:
uważać na minusy
11 paź 22:30
ANKA: c.d.n przykładu b
czyli nie biorę z −4 tylko 4
np
3(
√52−2*
√5*(−4)

?+(−4)
2 tak robiłam bo w nawiasie przed 4 był−
powinno być ....2*
√5*4+(−4)
2 ?
11 paź 22:32
Kpt. Sanders:
nie liczymy już minusa pośrodku, bo jest on we wzorze

(3 −
√3)
2 = 3
2 − 2*3*
√3 + (P[3})
2
bo:
a = 3 i b =
√3
a dlaczego taki wzór?:
(a − b)
2 = (a − b)(a − b) = a*a − a*b − b*a + b*b = a
2 − 2ab + b
2
11 paź 22:37
ANKA: ok rozumiem
cały czas liczyłam te minusy
ruszam dalej
na kartce,
ale wpiszę wyniki−powiecie czy są dobre?
11 paź 22:39
ANKA: c)
32−12√3
11 paź 22:52
ANKA: a w zad d)
wyszło mi
d)
27−10√3
sprawdźcie czy mam dobre odp c) i d)
11 paź 23:02
ANKA: nastąpiło u mnie coś w rodzaju zaćmienia , ale już po kryzysie jeszcze raz zrobiłam wszystkie
bo były
źle . Teraz mam wszystkie wyniki (chyba ok

?)
a) 12
√2+17
b) 63−24
√5
c) 32−12
√3
d 27−14
√3
tym co pomogli zrozumieć dziękuję
miłego wieczorku
11 paź 23:57