prawdopodobienstwo 2
andrzejek: kolejne do sprawdzenia:
Z liter wyrazu DRUKARKA losujemy jedna litere:
a) wypisz zdarzenia sprzyjajace zdarzeniom:
A − Wylosowano samogloske
A={U,A,A} ...czy tylko jedno A,
B −wylosowano litere z wyrazu DRUK
B={D,R,U,K}
A' = {D,R,K,R,K} czy tylko po razie R i K
B' = {A, R, K,A} czy bez R i K
A U B = { U,u,a,a,d,r,k) czy tylko po razie u i a
11 paź 21:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a −−− dwa A bo dwa razy ta litera występuje
b −−− tutaj R i K też podwójnie musi być
wtedy poprawiasz:
a' i b'
11 paź 21:29
andrzejek: ale w B? jak losowano tylko z liter DRUK?
czy chodzi Ci o A'
11 paź 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie nie ... losowano z liter "drukarka"
ale wylosowano jedną z liter występujących w wyrazie druk
czyli wylosowano 'D' lub 'R' lub 'U' lub 'K'
jako, że R i K występuje 2 razy to wylosowano jedną z 6
11 paź 21:48
andrzejek: aha juz rozumiem
11 paź 22:05