11 paź 21:18
Krzysiek: granica to 0, podziel licznik i mianownik przez √8n
11 paź 21:23
Mateusz: Wkradł się błąd mianownik jest 3 stopnia
11 paź 21:24
Krzysiek: to podziel licznik i mianownik przez 2n ( 3√8n )
11 paź 21:25
Mateusz: ale dla czego
11 paź 21:30
Mateusz: czy mógł byś trochę ułatwić bardzo bym prosił
11 paź 21:34
Krzysiek: dzielimy przez wyrażenie w mianowniku które najszybciej zmierza do nieskończoności
a w mianowniku tylko 8n →∞
zatem: 3√8n =3√23n =2n
11 paź 21:35
Mateusz: | | √ 4n + 1 | |
Czyli można przyjąć że |
| jest zerem |
| | 2n | |
11 paź 21:41
Krzysiek: nie... po podzieleniu przez 2n
w liczniku masz: √1+1/4n
2n =√4n
granica to 1
11 paź 21:42
Mateusz: Już zrozumiałem Dzięki ci bardzo piwko dla ciebie
11 paź 21:49