prawdopodobienstwo
andrzejek: Witam, mam problem z takim zadankiem otoz nie jestem pewien czy robi je dobrze:
Z talii 52 kart wybrano losowo karte:
a)opisz zdarzenia i podaj przyklady zdarzen sprzyjajacych zdarzeniom elementarnym
A − wylosowano karte koloru czerwonego czyli:
A = {(2 ,kier),(2 ,karo)...itd)} ?
B − wylosowano figure (Krol, dama, walet)
B= {(krol, kier), (krol, trefl) itd...potem dla damy i dla waleta...i reszty juz nie

)}
c − wylosowano karte pik.....czyli zbior dla kart z pikiem?
d − wylosowano Asa liub trefla
D={(as kier)(as trefl)(as pik )(as karo)(krol trefl)(dama trefla) itd..}
to musze w tym D jeszcze raz pisac As trefl?
czy tak wlasnie opisuje sie zdarzenia i podaje przyklady zdarzen elementarnych
11 paź 20:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
d −−− nie ... właśnie oto chodzi, abyś nie podała dwa razy tego Asa trefl
ogólnie ... dobrze opisane zdarzenia
11 paź 20:59
andrzejek: a tam w B gdzie krol dama walet to innych figur niz te w nazwiasie nie opisywac?
11 paź 21:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież to są jedyne 'figury' w talii kart

jest tylko dama, walet i król
11 paź 21:13
andrzejek: hahaha nie skumałem

zawsze jak gramy to na wszystko figury mowimy ^^ a zdarzenie przeciwne
do D to ze nie wylosowano asa i trefla?
11 paź 21:15
Aga1.: As nie jest figurą?Jeśli nie, to czym jest?
11 paź 21:17
andrzejek: nie rozumiem teraz na co to jest pytanie?
11 paź 21:18
Aga1.: Pytam Artura, bo myślałam,że as jest figurą ( w karty nie gram).
11 paź 21:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
Każdy z kolorów posiada 9 (10) kart numerowanych (1) 2 – 10, w tym As (Ace) który jest,
zależnie od gry, kartą najwyższą oznaczoną literą A, albo najniższą oznaczoną cyfrą 1, oraz 3
(4) figury:
walet (Jack)
jeździec (Knight), występuje tylko w tarocie
dama (Queen)
król (King)
co daje 13 (14) kart jednego koloru. Cechy przyrostowe podane w nawiasach, bądź wymienione jako
alternatywne odnoszą się do tarota.
wikipedia
11 paź 21:22
andrzejek: a zdarzenie przeciwne
do D to ze nie wylosowano asa i trefla? to dobrze
11 paź 21:24
Aga1.: Dziękuję.
A nie ma talii składającej się z 24 kart?
Karty numerowane od 2 do 10 mają jakąś nazwę?
11 paź 21:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aga1 − talia kart jest taka a nie inna ...są różne inne talie (np. do gry w pewne gry dozwolone
od lat 18

) ... ale mówimy o standardowej talii 52 kart
nie wiem czy mają jakąś nazwę poza numerem, np. 'dwójka pik'
11 paź 21:32
Aga1.: Dziękuję.
11 paź 21:36