trygonometria ( uzasadnij , że ... )
nowy: Uzasadnij , że dla każdego α ∊(0 stopni , 90 stopni) , prawdą jest , że
| | 1 | |
( 1 + sin α ) razy ( |
| − tg α ) = cos α |
| | cos α | |
10 maj 11:19
Damian: Pomagam
10 maj 12:21
Damian: | | 1 | |
( 1 + sin α ) * ( |
| − tg α ) = cos α |
| | cosα | |
| | 1 | | sinα | |
( 1 + sin α ) ( |
| − |
| ) = cosα |
| | cosα | | cosα | |
| | 1−sinα | |
( 1 + sin α ) ( |
| ) = cosα |
| | cosα | |
| 1 −sinα | | sinα − sin2α | |
| + |
| = cosα / * cosα |
| cosα | | cosα | |
1 − sinα + sinα − sin
2α = cos
2α
1−sin
2α = cos
2α
sin
2α + cos
2α = 1 jedynka trygonometryczna

więc rowność prawdziwa
10 maj 12:26
Damian: A dodatkowo można powiedzieć że kiedy α∊(0, 90
0) I ćw. układu współrzędnych wtedy sinα i
cosα są dodatnie
10 maj 12:27
nowy: Dzieki wielkie Damian <piona>
10 maj 12:34
10 maj 12:42
nowy: matura w srode
10 maj 12:46
Mickej: a po maturze K.O
10 maj 12:47
nowy: jak dostane min. 60%
10 maj 12:49
Mickej: w srode raczej nie będę znał wyniku
10 maj 12:50
now: co to jest K.O Mickej?
10 maj 12:52
nowy: Knock Out
10 maj 12:53
Mickej:
Tak zwany Nokaut
10 maj 12:53
heh cienki jestem: 
co to jest K.O....
10 maj 13:58
Damian: Mickej... za pomoc w przygotowaniu do matury jestem ci dozgonnie wdzięczny...

czyli to
soboty
10 maj 13:59
Bogdan:
| | 1 − sinα | |
Damianie, do tego miejsca: (1 + sinα) * |
| = cosα jest dobrze, chociaż |
| | cosα | |
| | 1 − sinα | |
niepotrzebnie wstawiłeś |
| w nawiasy, a także należało podać założenia. |
| | cosα | |
Dalej już jednak nie bardzo.
| | 1 − sin2α | |
Powinno być dalej tak: |
| = cosα bo (1 − sinα)(1 + sinα} = 1 − sin2α |
| | cosα | |
| | cos2 | |
No i widzimy, że |
| = cosα |
| | cosα | |
Skąd wzięła się u Ciebie suma po lewej stronie?
10 maj 15:25
Damian: jak czytałem polecenie to pisało uzasadnij... wiec sądziłem ze nie mam udowodnic tożsamości
trygonometrycznej tylko sprawdzic czy to prawda... a na koncu po prostu przerzuciłem cos na
lewą strone...
10 maj 15:30
Bogdan:
Uzasadnij, wykaż, udowodnij, sprawdź, itp. to w zadaniach szkolnych wyrażenia stosowane
zamiennie.
Należało właśnie udowodnić, wykazać, sprawdzić, uzasadnić, że ... (tu treść zadania),
a o założeniach i wzorach skróconego mnożenia trzeba zawsze pamiętać.
10 maj 15:33
Damian: A Bogdanie... mam pytanie, czy podczas sprawdzania tożsamości trygonometrycznej muszę lewą
stronę doprowadzic do postaci jaka jest z prawej (to wiem na pewno) ale czy po prostu mogę
przenosic elementy z prawej strony na lewą i odwrotnie

aby sprawdzic tozsamosc
10 maj 15:35
Damian: w założeniach wiem zapomniałem cosα ≠ 0 a moge napisaćw takim zadaniu np. ze skoro α∊(0;90
0)
to sin i cos sa dodatnie
10 maj 15:37
Damian: i czy na maturze jak bym zrobił tozsamosc przenosząc zawartosci stron i np. sprawdził i
stwierdzil ze to prawda i moja odp pokryła by się z odpowiedziami w kluczu to uznano by mi tą
odp

czy odrzucono bo tak sie tożsamości nie rozwiazuje...
aha i proszę o podpowiedz jak mozna rozwiazywac tożsamości trygonomwtryczne

bardzo prosze o
pomoc
10 maj 15:39
Bogdan:
Odpowiadam na kolejne pytania
10 maj 15:41
Bogdan:
Sprawdzanie, czy jakieś wyrażenie jest tożsamością można przeprowadzać w dowolny
sposób, byleby przekształcenia w kolejnych krokach były poprawne. Przy tożsamościach
trygonometrycznych oczekuje się (i tak jest najczęściej w kluczach odpowiedzi), że
wychodzi się od strony lewej (lub prawej) i dochodzi do prawej (do lewej). Sugeruję
więc przyjąć takie właśnie postępowanie.
10 maj 15:46
Damian: Czekam z niecierpliwością
10 maj 15:46
Bogdan:
W tym zadaniu można na początku tak stwierdzić, jak podałeś: "skoro α∊(0; 900)
to sinα i cosα są dodatnie".
10 maj 15:48
Damian: dobrze rozumiem więc.. zacząc mogę z dowolnej strony (lewa, prawa) i mam dążyć do "tej drugiej"
ale w tożsamościach trygonometrycznych nie przenosic wyrazen na drugą stronę... dobrze
rozumiem
10 maj 15:48
Bogdan:
Jeśli chodzi o maturę z matematyki, to rozwiązanie inne, niż w kluczu, ale poprawne,
skutkuje przyznaniem kompletu punktów za zadanie.
Rozwiązanie tożsamości w sposób inny, niż wyjście od lewej (prawej) i dojście do
prawej (lewej) strony przy zachowaniu logiczności i poprawności przejść i działań − zostanie
uznane i zaliczone pozytywnie z kompletem punktów
10 maj 15:54
Bogdan:
Można wyjść od dowolnej strony tożsamości, drugiej strony nie bierzemy do działań, mamy
przekształcając wybraną stronę dojść do wyrażenia takiego samego, jakie jest po tej
drugiej stronie.
Posłużę się dla przykładu tym zadaniem:
| | 1 | |
(1 − sinα) * ( |
| − tgα) = cosα |
| | cosα | |
Założenie: cosα ≠ 0
| | 1 | |
L = (1 − sinα) * ( |
| − tgα) = ... (tu dzialania) ... = cosα = P |
| | cosα | |
albo
| | 1 | |
P = cosα = ... = (1 − sinα) * ( |
| − tgα) = L. |
| | cosα | |
10 maj 16:01
Bogdan:
W tożsamościach trygonometrycznych wybieramy stronę bardziej rozbudowaną,
a także zawierającą tg lub ctg i najczęściej od razu przekształcamy:
| | sinα | | cosα | |
tgα na |
| , ctgα na |
| , czasami liczbę 1 na sin2α + cos2α lub |
| | cosα | | sinα | |
na tgα * ctgα.
10 maj 16:05
Damian: Rozumiem juz dokładnie

o to właśnie mi chodzilo wiec juz nie mam niejasności do rozwiania

DZIĘKUJE
10 maj 20:06
Olciek: Masakrejszyn... nie rozumiem rozmów "zaawansowanych w matmie" >.<
13 lut 16:34
ola: uzasadnij że tg alfa*tg beta=1
29 wrz 18:10
ola:
29 wrz 18:12