??
L.: Dana jest nierówność kwadratowa z niewiadomą x. , 3(x−a)(x+5)>0
Wyznacz wartość parametru a,tak,aby zbiorem rozwiązań była suma przedzialo
( od minus nieskonczonosci do −5) U(−2; nieskonczonosci)
nie wiem jak rozumowac....pomocy! ;>
11 paź 20:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie będzie rozwiązanie nierówności:
(x−1)(x+4) > 0

to jakie musi być 'a' w:
(x−a)(x+5)> 0 , aby było takie rozwiązanie jak podane w zadaniu
11 paź 20:56
L.: (x−1)(x+4) > 0
x1 = 1
x2=−4
tylko na to potrafie odpowiedziec...
11 paź 21:03
L.: czyli rozwiazanie tej nierownosci to (− neiskonczonosci do 1 i od 4 do nieskonczonosci
11 paź 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli masz miejsca zerowe, teraz:
1) ramiona paraboli skierowane do góry czy do dołu
2) szkic wykresu
3) zaznacz, gdzie wykres jest ponad osią OX (czyli wartość wyrażenia jest >0

)
11 paź 21:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej (−
∞;
−4) ∪ (
1, +
∞)
11 paź 21:05
L.: tak,tak,moj blad.tylko nie weim co dalej ...
11 paź 21:07
L.: (x−1)(x+4) > 0 skad w ogole ta nierownosc?
11 paź 21:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to zauważ, że w rozwiązaniu 'krańcami' przedziałów są miejsca zerowe, które odczytujesz z
postaci kanonicznej
w Twoim zadaniu jest podana postać kanoniczna gdzie miejsca zerowe to −5 oraz a
i masz podane przedziały ... więc jaką wartość musi przyjmować a, aby to miało 'ręce i nogi'
11 paź 21:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
to był 'przykład', którym (poprzez analogię) chciałem się odwołać do Twojego zadania − abyś
zrozumiał i zapamiętał o co chodzi
11 paź 21:10
L.: −2 .... dzieki za cierpliwosc ! ; )
11 paź 21:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
mam nadzieję, że zapamiętasz
11 paź 21:12
Aga1.:

Ile wynosi a?
11 paź 21:13
L.: A jak mam takie zadanie :
POdaj przyklad nierownosci kwadratowej,ktorej zbiorem rozwiązań jest zbior R .
to jak rozumowac?
11 paź 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
np.:
x2+1 > 0
lub
−(x2+1) < 0
czyli funkcja kwadratowa NIE POSIADA miejsc zerowych −−− czyli jest w całości powyżej lub
poniżej osi OX (wtedy odpowiednio tylko trzeba znak nierówności dobrać)
11 paź 21:44
Aga1.:

a>0 i Δ<0
lub a<0 i Δ<0
Przykład
x
2+4>0
−x
2−1<0
11 paź 21:45
L.: a>0 i Δ<0 nie potrafie tego zaobserwowac...
11 paź 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ< 0 ⇔ BRAK MNIEJSC ZEROWYCH
a> 0 ⇔ 'ramiona skierowane go góry'
a<0 ⇔ 'ramiona skierowane do dołu'
a=0 ⇔ nie jest to funkcja kwadratowa tylko liniowa
11 paź 21:49