Kongruencje
hugo: Kongruencje
Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry zapisu dziesietnego liczby
251+252+253+...+252009+252010
25 = 2 (mod 10)
210 = 4 (mod 10)
215 = 8 (mod 10)
220 = 6 (mod 10)
225 = 2 (mod 10)
2010 mod 4 = 502
Suma reszt= 2*502+4*502+8*502+6*502+2+4=10046
ostatnie dwie cyfry 10046 mod 100 = 46 o to chodzilo ?
11 paź 20:53
Andrzej: czy przyjąłeś dla uproszczenia zadania, że 5
2 = 10, 5
3 = 15, 5
4 = 20 itd ?

i powinieneś chyba brać za każdym razem mod 100, skoro chodzi o dwie ostatnie cyfry.
jak poprawisz te dwie rzeczy to powinno być ok.
11 paź 21:16
hugo: Tak to wymnażanie potęg to tylko dla uproszczenia. Więc
25 = 32 (mod 100)
210 = 24 (mod 100)
215 = 68 (mod 100)
220 = 76 (mod 100)
i później znowu 32
Reszty przez 100 gotowe teraz ile ich będzie tam chyba jest błąd, skoro idzie co 5 do 2010 to
2010:5=402
I to 402 ilość tych reszty, czyli
100*32+100*24+100*68+100*76+32+24 i wynik potraktować mod 100 tak?
11 paź 21:26
Andrzej: jejku jejku
przecież tam w wykładnikach masz 51, 52, 53, czyli nie 5, 10, 15 tylko 5, 25, 125 itd.
11 paź 21:32
hugo: No tak, czyli, to nie potęga potęgi dwójki tylko potęgi piątki?
11 paź 21:36
hugo: Czyli to będzie tak?
25=32(mod 100)
225=32(mod 100)
2125=32(mod 100)
itd.
A tych potęg piątki jest 2010, więc tych reszt tez tyle bedzie tak?
11 paź 21:45
hugo: tam mialo byc 25 i 125
11 paź 21:45
Andrzej: nie widzę w znakach symbolu przystawania, więc będę używał tego ≈
25 ≈ 32 mod 100
252 = 225 = (25)5 ≈ 325 mod 100 = 32 mod 100
253 = 2125 = (225)5 ≈ 325 mod 100 = 32 mod 100
itd.
każdy ze składników przystaje zatem do 32 mod 100
2010 * 32 = 64320
czyli dwie ostatnie cyfry to 20
11 paź 21:45
hugo: No to to napisałem 2 post przed tobą, więc wyglada na to, ze to 20. Wielkie dzieki za pomoc!
11 paź 21:50