funkcja kwadratowa z b.bwz.
funkcja kwadratowa z b.bwz.: Dla jakich wartości parametru m równanie |x2 − 9|+|x2−16|=m ma dokładnie dwa różne
pierwiastki ?
11 paź 20:38
Aga1.: Narysuj wykres funkcji
y=Ix2−9I+Ix2−16I oraz proste y=m dla różnych m
11 paź 20:45
funkcja kwadratowa z b.bwz.: tylko, że mam problem jak narysować ten wykres..
11 paź 20:58
Mila:

1) x
2−9≥0⇔x≤−3 lub x≥3
2)x
2−16≥0⇔x≤−4 lub x≥4
I) x≤−4 obydwie funkcje maja wartości nieujemne
f(x)=x
2−9 +x
2−16
f(x)=2x
2−25
II) x>−4 i x≤−3
f(x)=x
2−9+(−x
2+16)=7 funkcja stała
III) x>−3 i x≤3 obydwie funkcje ujemne
f(x)=−x
2+9−x
2+25
f(x)=−2x
2+34
IV) x≥3 i x<4
f(x)=x
2−9−x
2+16=7
V) x≥4 obydwie funkcje nieujemne
f(x)=2x
2−25
Szkic wykresu:
f(0)=34
Teraz dokończ
11 paź 22:41