indukcja mat
jghfc: ∀n∊ℕ 13+23+...+n3=(1+2+...n)2
11 paź 20:25
Krzysiek: wpisz w wyszukiwarkę (tu na stronie lub w google) indukcja matematyczna, kilkakrotnie się już
pojawiało to zadanie.
11 paź 20:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
uwielbiam ludzi, którzy potrafią napisać więcej niż jedną linijkę tekstu.
1
o
n=1
1
3 = (1)
2
2
o
n=k
| | (k+1)*k | |
13 + 23 + ...+ k3 = (1+2+...+k)2 = ( |
| )2 <− korzystasz z sumy ciągu |
| | 2 | |
arytmetycznego

3
o
n=k+1
1
3 + 2
3 + ...+ k
3 + (k+1)
3 = (1
3 + 2
3 + ...+ k
3) + (k+1)
3 = // korzystam z 2
o) // =
| | (k+1)2*k2 + 4(k+1)2*(k+1) | |
= (1+2+...+k)2 + (k+1)3 = |
| = |
| | 4 | |
| | (k+1)2[k2 + 4k+4] | | (k+1)2*(k+2)2 | | (k+1)(k+2) | |
= |
| = |
| = ( |
| )2 = |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
// suma ciągu arytmetycznego 'w drugą stronę' //
= (1+2+....+(k+1))
2
11 paź 20:32