Proszę o sprawdzenie czy poprawnie zbadałem monotoniczność funkcji
Jacek:

f(x)= (x −2) e
x
f'(x)= e
x−(x−2) e
x
f'(x)=0⇒
e
x − (x−2) e
x = 0 // e
x
1− (x−2)= 0
x=−3
11 paź 20:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego f' = e
x −(x−2)e
x
11 paź 20:25
Jacek: f'(x)= (x−2) ex ?
11 paź 20:34
Jacek: dobra wiem ex +(x−2)ex
11 paź 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo ... i teraz jest dobrze
11 paź 20:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko oczywiście szkic wykresu pochodnej też inaczej wygląda
11 paź 20:47
Jacek: x=1 reszta zadania ok ?
11 paź 20:48
Jacek: tak tak na odwrót
11 paź 20:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak na marginesie −−− mogłeś chwilkę pomyśleć (sprawdzając):
a) funkcja f(x) jest ciągła n R
b) w +
∞ przyjmuje wartość +
∞
c) a Tobie wyszło, że ona maleje od jakiegoś tam x aż do +
∞

tak tylko pokazuję − jak szybko można sprawdzić, czy aby się nie pomyliło wykresu
11 paź 20:51
Jacek:

funkcja malejaca x∊(−
∞;1)
funkcja rosnaca x∊(1;2) (2;+
∞)
11 paź 20:54
Jacek: teraz jest ok ?
11 paź 20:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby dlaczego wywaliłeś '2'

jaka jest D
f 
i dlaczego uważasz, że R\{2}
11 paź 20:59
Jacek: nie bedzie 0 ex
11 paź 21:00
Jacek: ok juz wiem wszystko rozumiem dzieki Artur za pomoc i pokierowanie

nie mam za dużej wprawy w
rozwiązywaniu tych zadań jeszcze do matury jeszcze troszkę czasu mam i nadrobie
11 paź 21:06
Artur_z_miasta_Neptuna:

no to powodzenia życzę
11 paź 21:07