Znajdz parametr
Adam: Wyznacz dla jakich parametrów wielomian
W(x)= x4+x2+mx+n−1
jest podzielny przez X2 +1
Delta wychodzi ujemna, a po tradycyjnym podzieleniu nieskonczenie wiele składników.
Nie wiem zbytnio co dalej począć. Pomógłby ktoś ?
11 paź 20:19
Adam: Bump
11 paź 20:23
PuRXUTM: jak to nieskończenie wiele składników ?
11 paź 20:25
PuRXUTM: przepisze Ci to dzielenie
11 paź 20:26
ICSP: skoro jest podzielny tzn ze mogę go zapisać w postaci :
w(x) = x4 + x2 + mx + n − 1 = (x2+1)(x2 + ax + b)
teraz zadanie jest już proste
11 paź 20:28
PuRXUTM: x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x4 +x2+mx+n−1) : (x2+1)
−x4−x2
−−−−−−−−−−−
mx+n−1
jeżeli ten wielomian jest podzielny przez x2+1 to reszta z dzielenia =0 więc
mx+n−1=0 ⇔ m=0 i n=1
11 paź 20:29
Saizou : W(x)=(x
2+1)*(ax
2+bx+c)=ax
4+bx
3+(a+c)x
2+bx+c
W(x)=x
4+x
2+mx+n−1
przyrównując współczynniki
a=1
b=0
a+c=1→c=0
b=m→m=0
n−1=c→n=1
coś takiego
11 paź 20:31
Adam: Ok dzięki wielkie, przekombinowałem troszkę.
11 paź 20:39