właściwości logarytmów
karolina: Moglibyście pomóc mi pokazać własciwości logarytmów? Jakie zachodża między nimi relacje, albo
między nimi a funkcją wykładniczą.
Jedną już rozwiązałam :
loga (x1x2)= logax1 + loga 1x2
czyli: logax2−1 = −logax2
Pozostały mi jeszcze
logax∞ = ∞ log ax
loga(x1*x2) = logax1 + logax2
11 paź 20:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila ... co już wykazałeś?
| | x | | 1 | |
loga |
| = loga x + loga |
| |
| | y | | y | |
czy:
| | 1 | |
loga |
| = −log ay  |
| | y | |
11 paź 20:18
karolina: Znaczy ja myślałam ze to całość jest udowodnieniem.
Rozumiem że źle
11 paź 20:30
karolina: Ale raczej chodziło mi o 2 linijkę.
11 paź 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co jest 'udowodnieniem'

np. udowodnij że 2
2 = 4?
dowód −> 2
2 = 4
koniec dowodu

to nie jest dowód przecież
11 paź 20:33
karolina: Myślałam że to jest niejako przejscie z log do wykładniczej.
Pomożesz?
11 paź 20:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
udowodnimy, że:
loga(x*y) = logax + logay
niech:
logax = b ⇔ ab = x
logay = c ⇔ ac = y
w takim razie:
loga(x*y) = loga(ab*ac) = loga(ab+c) = // zauważam, że loga(ab+c) = d ⇔ ad =
ab+c ... czyli d = b+c .... czyli logaab+c = (b+c) // = (b+c) = logax + logay
c.k.d.
11 paź 20:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz wykazanie, że:
| | x | | 1 | |
loga( |
| ) = loga x + loga |
| |
| | y | | y | |
dowód.
korzystamy z tego co wykazaliśmy o 20:37 (logarytm z iloczynu = sumie logarytmów)
| | x | | 1 | | 1 | |
loga |
| = loga(x* |
| ) = logax + loga |
| |
| | y | | y | | y | |
11 paź 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz wykażemy, że:
logaxn = n*logax
logaxn = loga(x*x*x*...*x) = // tych 'x' jest dokładnie 'n' // = // korzystamy z tego co
wykazaliśmy o 20:37 // = logax + logax + ... + logax = n*(logax)
11 paź 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz wykażemy, że:
| | 1 | |
loga |
| = loga(x−1) = −logax |
| | x | |
log
a(x
−1) = // korzystamy z tego co wykazaliśmy o 20:40 // = (−1)*log
ax
11 paź 20:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko jasne
11 paź 20:43
karolina: O rany, juz rozumiem.
Aż wstyd mi za to co napisałam.
Dzięki wielkie
11 paź 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nie ma powodu
nie ma spawy ... polecam się na przyszłość
11 paź 20:48