matematykaszkolna.pl
właściwości logarytmów karolina: Moglibyście pomóc mi pokazać własciwości logarytmów? Jakie zachodża między nimi relacje, albo między nimi a funkcją wykładniczą. Jedną już rozwiązałam : loga (x1x2)= logax1 + loga 1x2 czyli: logax21 = −logax2 Pozostały mi jeszcze logax = log ax loga(x1*x2) = logax1 + logax2
11 paź 20:14
Artur_z_miasta_Neptuna: chwila ... co już wykazałeś?
 x 1 
loga

= loga x + loga

y y 
czy:
 1 
loga

= −logay
 y 
11 paź 20:18
karolina: Znaczy ja myślałam ze to całość jest udowodnieniem. Rozumiem że źle
11 paź 20:30
karolina: Ale raczej chodziło mi o 2 linijkę.
11 paź 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna: ale co jest 'udowodnieniem' np. udowodnij że 22 = 4? dowód −> 22 = 4 koniec dowodu to nie jest dowód przecież
11 paź 20:33
karolina: Myślałam że to jest niejako przejscie z log do wykładniczej. Pomożesz?
11 paź 20:35
Artur_z_miasta_Neptuna: udowodnimy, że: loga(x*y) = logax + logay niech: logax = b ⇔ ab = x logay = c ⇔ ac = y w takim razie: loga(x*y) = loga(ab*ac) = loga(ab+c) = // zauważam, że loga(ab+c) = d ⇔ ad = ab+c ... czyli d = b+c .... czyli logaab+c = (b+c) // = (b+c) = logax + logay c.k.d.
11 paź 20:37
Artur_z_miasta_Neptuna: teraz wykazanie, że:
 x 1 
loga(

) = loga x + loga

y y 
dowód. korzystamy z tego co wykazaliśmy o 20:37 (logarytm z iloczynu = sumie logarytmów)
 x 1 1 
loga

= loga(x*

) = logax + loga

y y y 
11 paź 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna: teraz wykażemy, że: logaxn = n*logax logaxn = loga(x*x*x*...*x) = // tych 'x' jest dokładnie 'n' // = // korzystamy z tego co wykazaliśmy o 20:37 // = logax + logax + ... + logax = n*(logax)
11 paź 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna: teraz wykażemy, że:
 1 
loga

= loga(x−1) = −logax
 x 
loga(x−1) = // korzystamy z tego co wykazaliśmy o 20:40 // = (−1)*logax
11 paź 20:42
Artur_z_miasta_Neptuna: wszystko jasne
11 paź 20:43
karolina: O rany, juz rozumiem. Aż wstyd mi za to co napisałam. Dzięki wielkie
11 paź 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna: ale nie ma powodu nie ma spawy ... polecam się na przyszłość
11 paź 20:48