nierówność
szybko podpowiedź: Mała wskazówka jak to rozwiązać?
x3−3x>0
11 paź 20:10
PuRXUTM: zał: x≠0
x(x
4−3)>0
x(x
2−
√3)(x
2+
√3)>0
Mz:
x
2−
√3=0 x
2=
√3 x=
4√3 v x=−
4√3
czyli miejsca zerowe to x=0 , x=
4√3 v x=−
4√3 rysujesz wykres i odczytujesz
11 paź 20:15
Aga: Dzięki wielkie
11 paź 20:17
PuRXUTM: zał: x≠0
x(x
4−3)>0
x(x
2−
√3)(x
2+
√3)>0
x(x−
4√3)(x+
4√3)(x
2+
√3)>0
odczytujesz miejsca zerowe rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie
11 paź 20:20
PuRXUTM: lol nie ogarniam wpisałem to raz i mi się wszystko skasowało jak kliknąłem wyślij, drugi raz
napisałem i nagle tamto jest !
11 paź 20:21
Saizou : np.
| x4−3 | |
| >0 obustronnie mnożymy przez x2
|
| x | |
x
2(x
4−3)>0
x=0 lub x
4=3→x=
4√3 lub x=−
4√3
narysuj wykres i odczytaj
11 paź 20:21
Aga: jeszcze mam coś takiego
11 paź 20:21
asdf: x3 − 3 > 0
x3 − 3√33 > 0
x > 3√3
11 paź 20:22