wyznacz zbiór wartosci oraz przedziały monotonicznosc funkcji f
sabina: Witam mogłby mi ktos pomóc mam
wyznaczyc zbiór wartosci oraz przedziały monotonicznosc funkcji f
a) f(x)=3x2+5x−2
b) f(x) = 3x−x2
c) f(x)= x2−15
10 maj 11:14
AS: Krzywe w a) , b) , c) są parabolami.
Współrzędne wierzchołka określone są wzorami
−b −Δ
xw = − −−− yw = −−−−−−−
2*a 4*a
dla punktu a) a = 3 , b = 5 , c = −2 Δ = b2 − 4*a*c = 52 −4*3*(−2) = 49
xw = −5/(2*3) = −5/6 yw = −49/(4*3) = −49/12
Zbiór wartości: <−49/12,∞)
w (−∞,−5/6) maleje , w (−5/6,∞) rośnie
dla punktu b) a = −1 , b = 3 , c = 0 , Δ = 32 − 4*(−1)*0 = 9
xw = −3/(2*(−1)) = 3/2 , yw = −9/(4*(−1)) = 9/4
Zbiór wartości (−∞,9/4>
w (−∞,3/2) rośnie , w (3/2,∞) maleje
dla punktu c) a = 1 , b = 0 , c = −15 , Δ = 02 − 4*1*(−15) = 60
xw = −0/(2*1) = 0 , yw = −60/(4*1) = −15
Zbiór wartości <−15,∞)
w (−∞,0) maleje , w (0,∞) rośnie
Sporządzić wykresy i wszystko stanie się widoczne.
10 maj 21:14