matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objętość
Stożek:
Pole podstawy stożka jest równe 25π , a pole jego powierzchni bocznej jest równe 45π. Oblicz objętość stożka.
11 paź 20:10
dero2005:
πr
2
= 25π r = 5 πrl = 45π
45
l =
= 9
5
h =
√
l
2
− r
2
=
πr
2
*h
V =
=
3
11 paź 20:21