??
Niewiadoma.: Jak dobrać wymiary prostokata,jeśli jego pole ma być nie mniejsze niz 5 cm 2 i nie większe niż
12 cm2 oraz długości boków maja różnić się o 4 cm.Podaj wszystkie możliwości,wiedząc,że
długości boków prostokata wyrażają sie liczbami całkowitymi.
Proszę o jasne wytłumazcenie rozwiązania
11 paź 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
a>0, b>0
P = a*b
b = a+4
P = a*(a+4) = a2 + 4a
1o
a2+4a ≥ 5
a2 + 4a − 5 ≥ 0
(a+5)(a−1) ≥ 0
czyli:
a∊<1;+∞)
2o
a2 + 4a ≤ 12
a2 + 4a − 12 ≤ 0
(a+6)(a−2) ≤ 0
czyli:
a∊<0;2>
ostatecznie:
a∊<1;2>
skoro boki mają być liczbami całkowitymi to są dwa rozwiązania:
a = 1 i b = 5
a = 2 i b = 6
koniec zadania
11 paź 20:10
Niewiadoma.: DZIEKUJĘ,wszystko rozumiem!
11 paź 20:14
Ja: a∊<1;+
∞) a skąd to sie bierze? nie powinno być :<− nieksończoności ; 5> U <1,nieskończoności)
11 paź 20:28
Ja:
11 paź 20:38
Aga1.: Weź pod uwagę,że a>0
(a+5)(a−1)≥0⇔a∊(−∞,−5>U<1,∞) i a>0⇒a∊<1,∞)
12 paź 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a wyobraź sobie że bok prostokata ma UJEMNĄ długość
12 paź 12:30