wielomianyy
wielomiany: weźcie zobaczcie czy dobrze czy j akiś błąd?
a) x8−17x4+16=0
x8−x4−16x4+16=0
x4(x4−1)−16(x4−1)=0
(x4−1)(x4−16)=0
i użyłam zmiennej t
x2=t
(t2−1)(t2−16)=0
(t−1)(t+1)(t−4)(t+4)=0
b)x4−4x3+7x2−12x+12=0
x4−4x3+42+3x2−12x+12=0
x2(x2−4x+4)+3(x2−4x+4)=0
(x2−4x+4)(x2+3)=0
pierwszy nawias 2 a drugi to sprzeczny wynik ?
11 paź 20:01
Eta:
Po co to t?
(x4−1)(x4+1)=0⇒ (x2−1)(x2+1)(x2−4)(x2+4)=0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)(x2+1)(x2+4)=0
dokończ.......
11 paź 20:05
PuRXUTM: a) (x4−1)(x4−16)=(x2−1)(x2+1)(x2−4)(x2+4)=(x−1)(x+1)(x2+1)(x−2)(x+2)(x2+4)=0
(x−1)(x+1)(x2+1)(x−2)(x+2)(x2+4)=0 ⇔ x=1 v x=−1 v x=2 v x=−2
11 paź 20:05
asdf:
(x4 − 1)(x4 − 16) = 0
(x2 − 1)(x2 + 1)(x2 + 4)(x2 − 4) = 0
(x − 1)(x + 1)(x2 + 1)(x2 + 4)(x − 2)(x + 2) = 0
x = −1
x = 1
x = −2
x = 2
11 paź 20:06
Saizou : a) np.
x8−x4−16x4+16=
x4(x4−1)−16(x4−1)=
(x4−16)(x4−1)=
((x2)2−42)((x2)2−12)=
(x2−4)(x2+4)(x2+1)(x2−1)=
(x−2)(x+2)(x2+4)(x2+1)(x+1)(x−1)
11 paź 20:06
Eta:

byłam pierwsza
11 paź 20:07
PuRXUTM: (x2−4x+4)(x2+3)=(x−2)2(x2+3)
(x−2)2(x2+3)=0 ⇔ x=2
11 paź 20:07
PuRXUTM: Jakie zainteresowanie zadaniem
11 paź 20:08
PuRXUTM: Ale Ty
Eta nie policzyłaś do końca
11 paź 20:08
Eta:
No w/g Twojego życzenia... nie podałam "gotowca"
11 paź 20:10
wielomiany: a b dobrze ?
11 paź 20:11
asdf: (x − 1)(x + 1)(x2 + 1)(x2 + 4)(x − 2)(x + 2) = 0
x = −1
x = 1
x = i
x = −i
x = −2i
x = 2i
x = 2
x = −2
11 paź 20:12
ICSP: Eta ale masz chochlika więc się nie liczy
11 paź 20:20
PuRXUTM: gdzie ma tego chochlika ?
11 paź 20:23
ICSP: w pierwszej linijce
11 paź 20:25
PuRXUTM: niby jaki ?
11 paź 20:31
PuRXUTM: a już widzę
11 paź 20:31
Eta:
(x
4−1)(x
4−16)=0 i po "chochliku"
11 paź 20:55