Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się rabata kwiatowa w kształcie trój
Karola: Witam ! proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie tego zadania ?
Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta
prostokątnego, którego przyprostokątne różnią sie o 7 m. Powierzchnia rabaty wynosi 30 m2.
Ile metrów płotka potrzeba na ogrodzenie tej rabaty?
(odpowiedz: −9,−7,−5 lub 5,7,9)
11 paź 19:57
PuRXUTM: x− długość jednej przyprostokątnej
| x(x−7) | |
| =30 − ze wzoru na pole trójkąta |
| 2 | |
x
2−7x=60
x
2−7x−60=0
Δ=... dokończ
i pamiętaj o założeniu że x>0
11 paź 20:01
Karola: dziięki bardzo ; )
11 paź 20:11