Wartośc bezwzględna rozwiąż równanie
WB:
|4x+1|
|6x−1| = 0
Jest to iloraz wszystko ma byc w module nie umiałem inaczej zapisać
Krzysiek : Jesli to jest w calym module to trzeba skorzystac w wlasnosci wat=rtoscj bezwzglednej a
| | I4x+1I | |
mianowicie takiej ze to co masz w calym module = |
| =0 Teraz jak pomnozysz przez |
| | I6x−1I | |
I6x−1I obie strony rownania to bedzie I4x+1I=0*I6x−1I= I4x+1I=0 Teraz nastepna wlasnosc
wartosci bezwglednej I0I=0 ⇒musimy teraz obliczyc kiedy wyrazenie pod wartoscia bezwzgledna
| | 1 | | 1 | |
jest rowne zero to piszemy 4x+1=0⇒4x=−1⇒x=− |
| .Czyli piszemy odp. x=− |
|
|
| | 4 | | 4 | |
Prosze sobie poczytac na temat wlasnosci wartosci bezwzglednej. Jest ich kilka i nalezaloby
je znac . Na przyklad ta od ktorej nalezalo zaczac rozwiazywac to rownanie .