kongruencje
hugo: Oblicz cyfrę jedności z liczby 5353
zmiast przystaje bede pisal '='
53 = 3 (mod 10) / 2
532 = 9 (mod 10)
532 = −1 (mod 10) / 26
5352 = 1 (mod 10)
5352*53 = 1*3 (mod 10)
cyfra jednosci to 3, dobrze?
11 paź 19:44
hugo: i jeszcze to 3333
33 = 3 (mod 10) / 2
332 = 9 (mod 10)
332 = −1 (mod 10) / 16
3332 = 1 (mod 10)
3332*3 = 1*3 (mod 10)
cj =3
11 paź 19:52
Eta:
ok
11 paź 19:53
hugo: ostatni przykład reszta z dzielenia 7777 przez 5
77 = 2 (mod 5) / 4
774 = 1 (mod 5) / 19
7776 = 1 (mod 5)
7777 = 2 (mod 5)
reszta 2?
11 paź 20:05
hugo: dobrze to ostatnie?
11 paź 20:16
hugo: Moglby ktos tylko zerknac? Prosze
11 paź 20:36
hugo: ko
11 paź 21:43
Andrzej: dobrze
11 paź 21:48