Wartość bezględna
Izolda: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań nierówności IyI≤ Ix−1I
11 paź 19:29
PuRXUTM: myśle że można to tak zrobić − podzielić sobie układ współrzędnych na 4 części i to będą 4
przypadki do rozpatrzenia
1) dla y≥0 i x≥1
2) dla y≥0 i x<1
3) dla y<0 i x≤1
4) dla y<0 i x>0
ale z tymi przedziałami to na 100% nie jestem pewny
11 paź 19:39
PuRXUTM: czekaj dodam rysunek bo nie wiem czemu ale nie dodało się
11 paź 19:39
PuRXUTM:
11 paź 19:41
Eta:
11 paź 19:44
PuRXUTM: Eta od razu jej gotowca dajesz ?
11 paź 19:49
Eta:
Bo tak lubię

jak
pigor
11 paź 19:49
Mila: II sposób, aby otrzymać wynik Ety.
rysujesz 2 wykresy: y=|x−1|; y=−|x−1|
a) y≥0
y≤|x−1| wszystkie punkty nad osią OX leżące poniżej wykresu y=|x−1|
b) y<0
−y≤|x−1|⇔
y≥−|x−1| wszystkie punkty pod osią OX leżące powyżej wykresu y=−|x−1|
12 paź 15:45