wielomany rozłożyć na współne czyniki itd
kamilaa: 2x5−5x4+2x3−16x2+40x−16=0
11 paź 19:18
ICSP: x3(2x2 − 5x + 2) − 8(2x2 − 5x + 2) = 0
dokończ.
11 paź 19:20
kamilaa: kurde to do tego też doszłam ale zapomniałam normalnie co dalej czy z tych nawiasów wyliczyć Δ
czyy co innego ?
11 paź 19:21
ICSP: (2x2 − 5x + 2)(x3 − 8) = 0
pierwszy z delty
drugi ze wzoru a3 − b3
Było napisać ze na to wpadłaś. Zaoszczędziliśmy czasu
11 paź 19:22
kamilaa: przepraszam ale myślałam że źle . a jeszcze jedno :
4x5−x4+20x3−5x2+24x−6=0
jak to zrobić?
11 paź 19:32
pomocy!: no właśnie jak to zrobić
11 paź 19:35
ICSP: x
4(4x−1) + 5x
2(4x−1) + 6(4x−1) = 0
(x
4 + 5x
2 + 6)(4x−1) = 0
| | 1 | |
x = |
| v x4 + 5x2 + 6 = 0 |
| | 4 | |
z tym ze drugie jest sprzeczne z oczywistych powodów.
11 paź 19:39