Silnia
tina: Hej, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega silnia? Dokładniej chodzi mi o te
trudniejsze przykłady na "n", np.:
n↑/ (n−3)↑
↑−silnia /−dzielenie
11 paź 19:17
tina: ?
11 paź 19:24
ICSP: przecież silnia jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych :
n! = 1*2*3*4*...*(n−1)*n
zatem załóżmy
7! = 1*2*3*4*5*6*7 = (1*2*3*4*5*6)* 7 = 6! * 7
analogicznie możesz zauważyć
n! = 1*2*3*4*5*..*(n−1)*n = [1*2*3*4*...*(n−1)] * n = (n−1)! * n
ale również :
n! = (n−2)! * (n−1) * n
n! = (n−3)! * (n−2) * *(n−1) *n
itd.
11 paź 19:28