wazne!
sail: W urnie znajdują się 3 kule białe a pozostałe sa czarne. Losujemy dwie kule, ile jest
wszystkich kul jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej 1 białej jest większe od1/2
11 paź 19:14
sail: W urnie znajdują się 3 kule białe a pozostałe sa czarne. Losujemy dwie kule, ile jest
wszystkich kul jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej 1 białej jest większe od1/2
11 paź 20:30
Aga1.: 3 kule białe
n kul czarnych i n∊N
+
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem : n+3
A
' − wylosowanie dwóch kul czarnych
| | IA'I | | n(n−1) | | 1 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| =1− |
| > |
| |
| | IΩI | | (n+2)(n+3) | | 2 | |
11 paź 21:07