graniastosłupy
ona11: Wysokość graniastosłupa prostego ma długość H, a jego podstawą jest romb. Przekątne
graniastosłupa są nachylone do podstawy pod kątem α i β. Wyznacz objętość graniastosłupa.
11 paź 18:59
ona11: proszę pomóżcie
11 paź 19:09
danoel: Jeśli masz wysokość i kąty jakie tworzą przekątne z podstawą to tworzysz trójkąty budowane z
wysokości graniastosłupa przekątnej podstawy i przekątnej graniastosłupa w tych trójkątach
masz jeden kąt i jeden bok podany więc możesz obliczyć następny bok który jest przekątną
podstawy to samo robisz z drugim trójkątem i masz dwie przekątne podstawy z tego obliczasz
pole podstawy a póżniej objętość.
11 paź 19:24
ona11: i tak nie wiem, jak to zrobić
11 paź 19:35
danoel:

tngα=
He
e=
Htngα
no i masz jedna przekątną podstawy liczysz tak samo drugą i następnie liczysz pole podstawy ze
wzoru P=
12ef i pozniej masz objętość
11 paź 19:50
danoel: Zapomniałem tam zaznaczyć że to trójkąty prostokątne.
11 paź 19:52