Algebra
Maniek: Mogłby ktoś objaśnić jak zacząć w ogóle?
Jak znaleźć te wyrazy w rozwinięciu dwumianu Newtona które są naturalne dla: (3
√3 +
√2)
7
dodatkowo, jeśli można jakie są wartości tych wyrazów.
Wiem, że mogę zacząć to liczyć, ale jest jakiś szybszy sposób chyba, no bo jakby zamiast
wykładnika 6, był np. 53
11 paź 18:51
11 paź 18:53
Maniek: Tam w nawiasie ma być pierwiastek 3 stopnia. Sorry
11 paź 18:53
Maniek: Nic nie kumam
11 paź 18:56
11 paź 18:59
Maniek: OK. Będzie: a7 + 7 a6 b + 21 a5 b2 + 35 a4 b3 + 35 a3 b4 + 21 a2 b5 + 7 ab6 + b7
Gdzie a= 3√3
b= √2
Ale nadal nie wiem które wyrazy będą naturalne
11 paź 19:04
Eta:
35a3b4 =35 (3√3)3*(√2)4=35* 3*4 €N
11 paź 19:09
Maniek: Racja, a znasz może jakiś inny sposób, w jaki mógłbym to wyznaczyć dla dużo większego
wykładnika. No bo np. dla wykładnika równego 31 nie będe rozpisywał trójkąta Pascala na kole,
bo nie ma na to czasu. Jest inna metoda

Ogólniejsza
11 paź 19:14