bym był wdzięczny za pomoc:)
pitt: suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się worem Sn=5n+1.
a) oblicz pierwszy wyraz ciągu(an);
b) oblicz drugi wyraz ciągu (an);
c) wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu (an), dla n≥7.
10 maj 09:15
Jacek Karaśkiewicz:
a) a1 = S1 = 6
b) a2 = S2 − S1 = S2 − a1 = 11 − 6 = 5
c) an = Sn − Sn−1 = 5n + 1 − [5 * (n − 1) + 1] = 5n + 1 − (5n − 5 + 1) =
= 5n + 1 − 5n + 4 = 5
Czyli począwszy od wyrazu drugiego mamy ciąg stały ≡ 5.
W naszym przypadku odpowiedź brzmi: an = 5, dla n ≥ 7
10 maj 09:45