liczby zespolone
jacek: Liczby zespolone Wyznacz ℛ(w + z), im(w + z) [urojona], ℛ(zw), im(zw). Gdzie z = a + bi
oraz w = c + di
* zw = (a + bi)(c + di) = ac + adi + cbi − bd = (ac − bd) + (ad + cb)i
a) ℛ(z + w) = ℛ(a + bi + c + di) = ℛ( (a + b) + (b + d)i ) = a + b
b) im(z + w) = im(a + bi + c + di) = im( (a + b) + (b + d)i ) = b + d
c) ℛ(zw) = ℛ( (ac − bd) + (ad + cb)i ) = ac − bd
d) im(zw) = im( (ac − bd) + (ad + cb)i ) = ad + cb
Dobrze to zrobiłem?
Jeżeli ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi tutaj: Wyznacz wszystkie liczby zespolone in, n∊ℕ.
11 paź 18:43
Krzysiek: a) a+c
in
policz: i1 ,i2 ,i3 ,i4 ,i5 ,i6 spróbuj coś zauważyć
11 paź 18:45
jacek: nie widze nic prócz tego, że: i, −1, i, −1, i, −1

czyli a,b,c,d dobrze w 1 zadaniu ?
11 paź 19:06
Krzysiek: b,c,d, ok
2) i3 =−i
i4 =(−1)2 =1
i1 =i5
i2 =i6
i3 =−i
i7 =(i3 )(i3 )i =−i =i3
zatem: i4m+1 =i
i4m+2 =−1
...
11 paź 19:13
jacek: no tak to rozumiem ale co mamy dokładnie wyznaczyć? sam próbuję uczyć się zespolonych więc
niektóre pytania mogą wydawać się idiotyczne
11 paź 19:15
Krzysiek: chodzi o to, że co 4 potęga liczby się powtarzają
więc gdy n=4m+1
czyli gdy potęga jest równa: 1,5,9,...
to: in =i4m+1 =i
gdy n=4m+2 (2,6,10,...)
to: in =i4m+2 =−1
gdy n=4m+3
i4m+3 =−i
gdy n=4m+4
i4m+4 =1
m∊N
innej postaci 'n' już nie będzie
11 paź 19:20
jacek: Czyli chodziło o napisanie tych 4 warunków? W sumie to logiczne.
11 paź 19:21
Krzysiek: tak, możesz np.zapisać za pomocą klamry:
| i ,gdy n=4m+1
i
n =|
|
|
(oczywiście tu tej klamry nie napiszę

)
11 paź 19:25
jacek: dziękuję pięnie

lecz jeszcze jedno pytanie się nasuwa, jak narysować na płaszczyźnie
|z + 3i| < 1 oraz |z + 4 − 2i| ≤ 3.
11 paź 19:27
Krzysiek: z+3i=x+yi+3i=x+i(y+3)
|x+i(y+3)| =√x2 +(y+3)2
zatem: √x2 +(y+3)2 <1 / 2
x2 +(y+3)2 <1 −równanie koła
11 paź 19:32
jacek: w każdym wypadku tak postępujemy, że za z podstawiamy x i y?
np.: z + 4 − 2i = x + yi + 4 − 2i = x + (y − 2)i + 4 ?
11 paź 19:34
Krzysiek: tak bo potem liczysz moduł
11 paź 19:55
Mila:

Korzystamy z interpretacji geometrycznej.
a) |z+3i|<1⇔|z−(−3i)|<1 koło o srodku (0;−3) i promieniu 1 bez brzegu.
b) |z + 4 − 2i| ≤ 3.⇔|z−(−4+2i)|≤3 koło o środku (−4,2) i promieniu 3
11 paź 22:09