matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Aga:
1
1
[(
+ 25
−0,25
)
2
] *[(
− 25
−0,25
)
2
]
5
√
5
5
√
5
11 paź 18:37
M:
2 lut 06:14
M:
9 sie 11:02
Jaga:
(a+b)
2
*(a−b)
2
= [(a+b)(a−b)]
2
=(a
2
−b
2
)
2
1
gdzie : a=
i b= 25
−0,25
5
√
5
1
1
to : a
2
=
i b
2
= 25
−1/2
=
125
5
1
1
−24
a
2
−b
2
=
−
=
125
5
125
zatem :
−24
576
(a
2
−b
2
)
2
= (
)
2
=
125
15 625
9 sie 20:04