Oblicz prawdopodobieństwo
Fionka: Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) każda osoba wysiądzie na innym piętrze,
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze.
11 paź 18:20
Aga1.: IΩI=6*6*6*6=6
4
a)IAI=6*5*4*3
b)IBI=6
dokończ
11 paź 18:23
Fionka: bardzo dziękuję za podpowiedź ale byłabym wdzięczna żeby ktoś mi jednak napisał czemu to
zadanie jest zrobione właśnie tak bo z wyniku to mi nic skoro dalej nie wiem jak to jest
zrobione i skąd się wzieło np 6*5*4*3... ;
11 paź 18:41
Aga1.: Pierwsza z wysiadających ma do wyboru 6 pięter,(może wysiąść na pierwszym lub drugim lub
trzecim lub czwartym lub piątym lub szóstym piętrze)− ma 6 możliwości, a druga już 5, bo nie
może wysiąść na tym piętrze co wysiadła pierwsza,
trzecia może wybierać z czterech pozostałych, bo nie może już wysiąść na tym piętrze co
wysiadła pierwsza i druga.
Ostatnia czwarta− wybiera piętro spośród trzech wolnych− ma trzy możliwości.
Możliwości mnożymy.
11 paź 18:48
Fionka: dziękuję
11 paź 18:49