prawdopodobienstwo
andrzejek: Witam....Dopiero w szkole zaczynami prawdopodobienstwo...i nie mam podrecznika...moglby ktos mi
pomoc w rozwiazaniu tego zadania:
Doswiadczenie losowe polega na rzucie moneta a nastepnie rzucie czteroscienna kostka
zawierajaca pola 1,2,3,4...
a) opisz przestrzen zdarzen elementarnych no i tu mam tak:
Ω = {(o,1),(o,2),(o,3),(o,4),(r,1),(r,2),(r,3),(r,4)}
|Ω| = 8
b) wypisz zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom:
A − na monecie wypadla reszka, a na kostce wypadla 2.
B − na moecie wypadl orzel.
C − na monecie wypadly dwie reszki
D − na kostce wypadla conajwyzej 4
E − na kostce wypadla liczba podzielna przez 3
c)wsrod zdarzen A,B,C,D wskaz zdarzenia pewne, niemozliwe...
Z punktami b i c mam problem nie wiem o co chodzi....
11 paź 18:02
Aga1.: b)
A={(r,2)} i tyle,na monecie jest reszka, a na kostce 2.
B={(o,1),(o,2),(o,3), (o,4)} wypisujesz wszystkie pary z orłem
C−zdarzenie niemożliwe, bo nigdzie w parze nie ma dwóch reszek.
Zrób Di E to Ci sprawdzę.
11 paź 18:12
andrzejek: D − wszystkie elemnty?
E − {(o,3),(r,3)}
11 paź 18:23
Aga1.: ok.
11 paź 18:25
andrzejek: a na czym polega okreslanie mocy zbiory? podaniu losc elementow? ze np dla a Ω=1? B Ω=4?
11 paź 18:29
Aga1.: Moc zdarzenia A wynosi 1, a moc Ω wynosi 8
A zapisuje się tak IAI=1, IBI=4
ICI=0
11 paź 18:32
andrzejek: aha oki
11 paź 18:34