Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m −x^2+2|x|=m^2
Ola.: Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m −x
2+2|x|=m
2−2. Plus do
tego narysować wykres y=g(m)
Bardzo proszę o pomoc ! Siedzę z tym już kilka godzin i nie umiem. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić
to proszę o dokładne napisanie wszystkiego krok po kroku
11 paź 17:58
Mila:

1) rysujesz wykres funkcji f(x)=−x
2+2|x|
obliczas największą wartość funkcji
y=−x
2+2x
y=1
2) rozważasz funkcje stałe y=m
2−2 dla różnych wartości
[np.y=4 ta prosta nie przecina wykresu f(x) brak rozwiązań]
a) dla m
2−1>1 brak rozwiązań (czerwona prosta)
b) dla m
2−2=1 są dwa rozwiązania (niebieska prosta)
c) dla m
2−2>0 m
2−2<1 są 4 rozwiązania ( np. różowa prosta)
d) dla m
2−2=0 są 3 rozwiązania (oś OX)
e)dla m
2−2<0 są dwa rozwiązania (np. pomarańczowa prosta)
rozwiąż te warunki a,b,c,d,e
to narysujemy wykres g(m)
11 paź 18:41
Ola.: Nie wiem czy dobrze wgl to liczę, ale wyszło mi, że:
a) m∊∅
b) m=√3
c) m>√2 ⋀ m<√3
d) m=√2
e) m<√2
11 paź 18:58
Mila:

a) m
2−2>1⇔m
2−3>0 (tam była literówka)⇔
(m−
√3)(m+
√3)>0⇔m<−
√3 lub m>
√3 0 rozwiązań
b)m
2−2=1⇔m=
√3 lub m=−
√3 2 rozw.
c)m
2−2<1 i m
2−2>0⇔
m∊(−
√3;−
√2 ) lub m∊(
√2;
√3) 4 rozw.
d)m
2−2=0⇔m=
√2 lub m=−
√2 3 rozw.
e)m
2−2<0 ⇔m∊(−
√2;
√2) 2 rozw.
przy nierównościach kwadratowych rysuj parabolę.
Teraz narysuj wykres g(m). U góry masz napisane wartości funkcji g(m)
11 paź 19:23
Ola.: Dziękuję bardzo, już mniej więcej wiem, jak to zrobić
11 paź 19:54
Mila:
11 paź 21:00