Równania kwadratowe
Sock: Mam do rozwiązania 2 równania kwadratowe i nie wiem dlaczego w odpowiedziach przy tych dwóch
równaniach x∊R
a) −4x√2 −1 <0
b) x√2 +8 ≥0
Wiem, ze delta z tych równań wychodzi na minusie więc nie mogę obliczyć miejsca zerowego.
Dlatego nie mogę dojść do tego skąd ten zbiór liczb rzeczywistych.
11 paź 17:57
Saizou : ale to nie są równania kwadratowe
11 paź 17:57
Sock: To jest funkcja kwadratowa

a mam w temacie podane równania kwadratowe dlatego tak napisałam
11 paź 17:59
Saizou : −4x
√2−1<0
−4x
√2<+1
11 paź 18:02
asdf: −4x2 − 1 < 0
x2 + 8 ≥ 0
takie coś? czy to co wyżej podałaś?
11 paź 18:05
Sock: Nie chodzi o rozwiązanie nierówności. nie wiem jak to wytłumaczyć ale trzeba zaznaczy do czego
∊ x czyli musimy obliczyć miejsca zerowe, ale żeby obliczyć miejsca zerowe to musimy obliczyć
deltę. I tutaj jest problem bo wychodzi mi delta na − czyli nie można obliczyć miejsc zerowych
więc nie wiem dlaczego w odpowiedziach jest, ze x∊R
11 paź 18:06
Sock: Miało być do potęgi, szybko pisałam i pomyliłam skróty
11 paź 18:07
Saizou : −4x
2−1<0
−4x
2<1
a co wiesz i liczbie podniesionej do kwadratu
11 paź 18:08
Sock: na lekcji takie zadanie z równań kwadratowych robiliśmy np tak:
x2 < 1
x2 −1 >0
a= 2; b=o; c= −1
Δ=4
√4= 2
x1= −2/2= −1
x2= 2/2= 1
x∊ (−1;1)
11 paź 18:13
asdf: x2 < 1
x2 − 1 >0
czemu zmienilas znak?
11 paź 18:15
Sock: kurcze znowu się pomyliłam w pisaniu w zeszycie mam x2−1<0
11 paź 18:17
asdf: ok, x2 + 8 ≥ 0
1. Liczysz deltę
2. Patrzysz na znak przy współczynniku kierunkowym (liczba stojąca przy najwyższej potędze
liczby x − w tym przypadku x2). Jeżeli:
a > 0 to ramiona są w górę, czyli rysujesz takie ∪
a < 0 to ramiona są w dół, czyli rysujesz takie ∩
3. Jeżeli Δ < 0, to nie ma miejsc zerowych, czyli punktów w którym parabola przecina OŚ OX.
Patrzysz na znak: ≥ 0. I teraz tak łopatologicznie: Jeżeli ramiona są w górę, w żadnym punkcie
parabola nie przecina oś OX.. Masz wyznaczyć te wartości, które są WIĘKSZE od zera, czyli
POWYŻEJ OSI OX. To jaki to jest zbiór?
11 paź 18:21
Sock: Δ= −32
czyli x∊R paniważ parabola ma ramiona w górę i wtedy nie przecina się z osią OX
11 paź 18:27
asdf: brawo, porób kilka zadań. Zaczynając od prostych (czyt. banalnie prostych). Nabierzesz wprawy,
przejdziesz do trudniejszych i bedzie dobrze

Powodzenia!
11 paź 18:29
Sock: wielkie dzięki!
11 paź 19:01