wykaż że
kim: | | | | | | | |
Wykaż, że | + | = | dla wszystkich liczb naturalnych większych od 11. |
| | | | |
| n! | | n! | |
| + |
| = ? |
| 10!(n−10)! | | 11!(x−11)! | |
i co dalej?
11 paź 17:40
Krzysiek: pierwszy ułamek pomnóż i podziel przez 11, a drugi przez (n−10)
11 paź 17:48
kim: a dlaczego akurat tak?
11 paź 20:56
Krzysiek: by sprowadzić do wspólnego mianownika
11 paź 20:59
kim: jakieś dziwne to:
| n! | | n! | | 11n! | | n!(n−10) | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 10!(n−10)! | | 11!(x−11)! | | 110!(n−10)! | | 11!(x−11)!(n−10) | |
może zacznę od tego że w ogóle tego nie rozumiem?! znalazłam tylko wzór i podstawiłam.
11 paź 21:09
Krzysiek: | n! | | n! | | 11n! +n!(n−10) | | n!(n+1) | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 10! (n−10)! | | 11!(n−11)! | | 11!(n−10)! | | 11!(n−10)! | |
10!*11=11!
(n−11)!*(n−10)=(n−10)!
11 paź 21:14
kim: nie za bardzo rozumiem jak z tego 11n! +n!(n−10)
zrobiło się to: n!(n+1) ?
12 paź 19:45
Krzysiek: wyciągnij n! przed nawias
n! (11+n−10) =n!(n+1)
12 paź 19:47
kim: kurde wybacz. przez to n! jestem totalnie zdezorientowana.
jeszcze jedno pytanie: n!(n+1) (w liczniku), a dalej to n! gdzieś zginęło: (n+1)!
z czym je skróciłeś, zredukowałeś lub cokolwiek?
12 paź 19:58
Krzysiek: z definicji silni
n!=1*2*...*(n−1)*n
(n+1)!=1*2*...*(n−1)*n*(n+1)
(n+1)!=n!(n+1)
12 paź 19:59
kim: wielkie dzięki, teraz chyba już rozumiem.
tylko żebym to jeszcze wszystko spamiętała. są tutaj (na stronie) jakieś zadania tego typu?
12 paź 20:28
mys: 10! (n−10)! 11!(n−11)! 11!(n−10)!
czynności w mianowniku, rozumiem, że peirwszy ułamek jest mnożony razy 11, drugi natomiast razy
(n−10), tylko ze (n−11)! razy (n−10) =/= (n−10)!
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi to wytłumaczyć
27 gru 22:07