równania okręgu
Zofiaa.: hello, mam problem z takim zadaniem:
Napisz równianie stycznych do okręgu x2 + y2 − 2x + 2y − 2 = 0 równoległych do prostej y=2x
z góry dziękuję za pomoc
11 paź 17:36
Mati_gg9225535: zacznij od przekształcenia równania do postaci (x−a)
2 + (y−b)
2=r
2, gdzie środek okręgu to
S=(a,b) i r−promień okręgu
korzystając z tego oblicz punkty styczności
https://matematykaszkolna.pl/strona/2992.html
mając te punkty wyznaczasz odległość między środkiem okręgu a tymi punktami
11 paź 17:52
Mati_gg9225535: sory, odleglosc Ci nie potrzebna

nie doczytałem treści

wyznaczysz punkty styczności i
nastepnie równania prostych stycznych do okręgu
11 paź 17:54
Zofiaa.: kurcze, mam problem z ogarnieciem tego przeksztalcenia.
bo jaka wartosc bedą miały a i b ? :<
13 paź 15:21